Vår policy – positiv inlärning

Vår policy – positiv inlärning

Positiv träning kräver en del av ägaren i form av att vi hela tiden måste tänka på vad som är rätt beteende och belöna detta. Det är inte alltid lätt att ställa om hjärnan, då vi lever i ett samhälle där man är van att leta efter fel beteende med påföljande straff/utskällning. Tänk på att berömma/belöna det hunden gör rätt och ignorera felbeteende.

Att vara konsekvent är grundläggande i all hundträning oavsett hur du tränar. Genom att vara konsekvent får du en hund som lyssnar på dig, varje gång. Många hundägare är konsekventa under träning, men annars under dygnet ligger godbitarna i en låda. Låt hunden veta att det lönar sig att lyssna på dig, alltid!

Det är viktigt att hunden är lydig och med det menas att den lyssnar på dig så fort du ber om respons. En lydig hund är en hund som reagerar när ägaren talar till den, inte en som kan 20 tricks.

En bra inkallning är nödvändig för att kunna ha hunden okopplad. Om vi litar på att hunden kommer på inkallning kan vi ge hunden den frihet den förtjänar. Vi vill att hunden blir "hjärntvättad", alltså få en "automatiserad" inkallning. Då behöver vi ett bra inkallningsljud (vissling, visselpipa) och världens bästa belöning (dragkamp, apportera en leksak, ev godis).
Var aldrig arg när hunden kommer till dig.

Passa på att belöna hunden med en godbit om den frivilligt kommer till dig när ni promenerar. Det får hunden att hålla sig nära dig så att du sällan behöver ropa på den. Ta aldrig tag i halsbandet förrän den fått sin belöning.

Det hunden väljer att göra i vardagssituationer kallar vi vanor. Om du inte har lärt hunden vilka beteenden som förväntas, kommer hunden själv att välja beteenden, och det är inte alltid att dessa stämmer överens med det du vill.

Kom ihåg att hunden oftast försöker så gott den kan. Ett beteende måste tränas i flera olika miljöer så att hunden lär sig att t.ex. "sitt " betyder att sätta sig, oavsett var den är och vilka störningar som finns. Ju fler platser du tränar på, desto duktigare blir hunden på att snabbt generalisera nya övningar.

Var duktig på att belöna hunden för de bra beteenden den utför av sig själv, särskilt valpar.

En hund är en hund och det tar tid att forma den så att den blir problemfri. Under tiden kommer den att göra många rackartyg. Slappna av! Det mesta är normalt valp-/hundbeteende och med lite träning blir den precis så som du vill ha den. Lycka till!

 

Om hunden kan det, gör den det   -   Om den inte gör det, kan den det inte.

 

Där konsten tar slut tar våldet vid
                                                                                              
( Vita ridhuset på Strömsholm )